de Knie

Articulatio genus

Anatomie van de knie

De knie is een schaniergewricht en bestaat uit drie botstructuren, namelijk het bovenbeen (femur), scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). Alle plaatsen waar deze botten over elkaar heen bewegen bevindt zich kraakbeen. Deze gladde structuur zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar heen glijden.

In en om de knie vinden we een aantal banden zoals de binnen- (MCL) en buitenband (LCL), de voorste (VKB/ACL) en achterste kruisband (AKB/PCL) en een band van het bovenbeen naar de knieschijf (MPFL). Deze banden worden in het Latijns aangeduid met ligament. Ook het gewrichtskapsel en de meniscus zijn belangrijke structuren van de knie.

Naast de botten en de banden zijn er ook spieren die de knie kunnen laten buigen (flexie) en strekken (extensie). De quadriceps, hamstrings, popliteus en gastrocnemius zijn de meest invloedrijke spieren op het kniegewricht.


Ervaring met knieklachten

De knie is het specialisme bij FysioVillage. Er is veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van de knie. Voor alle aandoeningen aan de knie kunt u bij FysioVillage terecht. Ook kan er (via de huisarts) gericht aanvullend onderzoek, zoals een foto of MRI worden aangevraagd. Er zijn korte lijntjes met medisch specialisten (orthopedisch chirurgen) zodat er makkelijk en snel kan worden overlegd indien dit noodzakelijk is.


Veel voorkomende aandoeningen van de heup

Klik op één van onderstaande aandoeningen voor meer informatie over de aandoening en ervaring bij FysioVillage.

 

Hieronder vindt u nog een aantal video's om u een indruk te geven hoe de knie beweegt.