Binnenste knieband letsel

Ligamentum collaterale mediale

Informatie over de binnenste knieband

De binnenband bevindt zich, zoals de naam het al zegt, aan de binnenkant (mediale zijde) van de knie. Het ligamentum collaterale mediale, zoals de binnenste knieband in het Latijns heet loopt van het bovenbeen (femur) naar het scheenbeen (tibia). De binnenband geeft zijwaartse stabiliteit aan de knie. De binnenband wordt opgedeeld in een oppervlakkig deel en dieper liggend gedeelte. Welk deel van de band het meeste wordt belast is afhankelijk van de positie van de knie.

Letsel aan de binnenband ontstaan vaak door een impact vanaf de buitenzijde op de knie, forse impact aan de binnenzijde van de enkel, een traumamoment waarbij de voet naar buiten glijdt zoals met skiën voor kan komen en bij voetbal komt dit met regelmaat voor tijdens het blokken van een schot met gestrekt been.

Letsel aan de binnenband uit zich vaak door pijn aan de binnenzijde van de knie, vaak is de knie ook pijnlijk bij bewegingen waarbij de binnenband van de knie op spanning wordt gezet, zoals het wegschuiven van een voorwerp met de binnenkant van de voet.


Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de gradatie van het letsel aan de binnenste knieband. De gradatie van letsel wordt ingedeeld aan de hand van het IKDC. Is er sprake van graad A letsel dan is het verwachtte herstel 4-6 weken. Bij graad B, C en D letsel is de duur langer en wordt een schanierbrace voor de duur van 6 weken geadviseerd. Een snelle en juiste diagnose stelling is hierbij van groot belang! Het herstellend vermogen van de binnenband is goed, maar bij een niet-adequate behandeling kan dit leiden tot blijvende laxiteit en ook instabiliteit.


Ervaring

Er is bij FysioVillage 50+ ervaring met de diagnose en behandeling van letsel aan de binnenste knieband.


Heeft u nog vragen of wilt een afspraak inplannen? Neem laagdrempelig en vrijblijvend contact op.