Achterste kruisband letsel

Ligamentum cruciatum posterieus letsel

Informatie over de achterste kruisband

De achterste kruisband is een erg sterk ligament (band) centraal in de knie. De achterste kruisband verbindt, net zoals de voorste kruisband, het onder- en bovenbeen met elkaar. Deze banden stabiliseren de knie. De achterste kruisband voorkomt dat het scheenbeen (tibia) te ver naar achteren transleert ten opzichte van het bovenbeen (femur).

Voorbeelden waarbij de achterste kruisband een vergrote kans heeft om letsel op te lopen zijn traumata met grote krachten, zoals het geforceerd overstrekken van de knie bij sportletsel of een ‘dashboardtrauma’ waarbij het onderbeen naar achteren wordt geduwd ten op zichte van het bovenbeen.

Het scheuren van de achterste kruisband gaat vaak gepaard met een zo genaamde ‘pop-sign’. De patiënt ervaart dan vaak een ‘plop’ of ’knak’ in de knie. Er ontstaat direct zwelling in de knie en meestal een instabiel gevoel tijdens het belasten van de knie.

Naast het volledig scheuren van de knie kan de er ook een gedeeltelijke scheur of verrekking van de achterste kruisband ontstaan. In dat geval zijn de symptomen vaak milder.


Ervaring

Achterste kruisbandletsel komt veel minder voor dan letsel aan de voorste kruisband. Door de patiëntenpopulatie die de fysiotherapeuten van FysioVillage zie is er bovengemiddeld veel (20+) ervaring met de diagnostiek en behandeling van achterste kruisbandletsel.


Behandeling

De behandeling bestaat vaak uit het informeren over het letsel, de afname van pijn en zwelling, het toenemen van de mobiliteit en toenemen van stabiliteit en kracht. Hoe sterk de knie moet worden is afhankelijk van het doen va de patiënt. De duur van de behandeling verschilt per patiënt en is afhankelijk het doel van het behandeldoel. Denk hierbij wel aan enkele maanden tot een jaar.


Heeft u nog vragen of wilt een afspraak inplannen? Neem laagdrempelig en vrijblijvend contact op.