Meniscusoperatie

Operatie
Een meniscusoperatie is een dagbehandeling in het ziekenhuis. De operatie vindt plaats middels een kijkoperatie. Bij een meniscusoperatie betreft meestal het verwijderen van het losse deel van de meniscus (meniscectomie), soms wordt de meniscus gehecht (meniscopexie).

Behandeling
De duur van het fysiotherapeutisch traject daarna is afhankelijk van het einddoel van de patiënt en de exacte operatie. De revalidatie na een meniscopexie is langer dan na een meniscectomie.

Meniscectomie
Deze operatie wordt het meeste uitgevoerd. De revalidatie bestaat uit het herstellen van de operatie, normaliseren van de mobiliteit en het verbeteren van de stabiliteit, kracht en eventueel sportspecifieke bewegingen. De eerste dagen tot een week wordt de knie wat ontlast door het gebruik van krukken. Wanneer de revalidant goed getraind is, kunnen sporten als voetbal en handbal na 4-6 weken weer worden beoefend.

Meniscopexie
De revalidatie bestaat uit het herstellen van de operatie, beperken van de afname van spiermassa, normaliseren van de mobiliteit en het verbeteren van de stabiliteit, kracht en eventueel sportspecifieke bewegingen. Het beleid na de operatie wordt bepaald door het advies van de orthopedisch chirurg. Veelal is het advies het been niet te belasten en de knie niet verder dan 90° te buigen. De eerste dagen tot een week wordt de knie wat ontlast door het gebruik van krukken. De totale revalidatie duurt vaak 3 tot 6 maanden, afhankelijk van het einddoel. Deze revalidatie duurt langer dan die van een meniscectomie, omdat er vaak in de eerste 6 weken niet mag worden belast wat een vergrote afname geeft van de spiermassa.

Ervaring
Bij FysioVillage is er veel ervaring met deze meniscusoperaties. Ook is er meerdere malen en bij verschillende chirurgen meegekeken bij een meniscectomie en meniscopexie (zie ook de eigen foto hiernaast). Hiervoor kunnen veel vragen over de operatie worden beantwoord. Het streven is om de patiënt zo snel mogelijk, maar vooral op verantwoorde wijze naar het einddoel te leiden. Samen zorgen we ervoor dat uw doel in het algemeen dagelijks leven en/of sport wordt gerealiseerd door middel van onze gespecialiseerde behandeling.

 

Heeft u nog vragen of wilt een afspraak inplannen? Neem laagdrempelig en vrijblijvend contact op.

Animatie van de ligging van de meniscus

 

 

Gedeelte van een meniscus na een meniscectomie (eigen foto)