Spierverrekking en spierscheuring

Hamstringletsel - zweepslag - kuitspier - lies - bovenbeen

Aandoening
Spierletsel zoals een verrekking van een spier of een scheur kent verschillende gradaties.

Graad 0: geen spierscheuring
Graad 1: een klein deel (<5%) van de spier is gescheurd.
Graad 2: een gedeeltelijke scheur (5-50%) van de spier.
Graad 3: een volledige scheur (50-100%) van de spier.

Spierletsel komt het meeste voor in hamstring, kuit, bovenbeen (quadriceps), liesregio (adductoren) en schouder. Meestal ontstaat dit letsel door een plotselinge beweging, val of krachtige beweging zoals een sprint of sprong.

Behandeling
De behandeling van spierletsel bestaat uit het tot rust brengen van het wondgebied waarbij we de ontstekingsreactie (pijn, zwelling, warmte) minimaliseren. Hierna gaan we rustig de spier steeds meer belasten met verschillende oefeningen. De duur van het herstel is afhankelijk van de gradatie van het letsel.

Graad 0
Geen letsel. De duur van het herstel is 0 tot 14 dagen.

Graad 1
Er is wat lichte pijn doordat een klein aantal spiervezels is aangedaan. Aanspanning van de spier geeft geen verergering van de pijn, soms is er een lichte zwelling en er is geen krachtsverlies. De duur van het herstel is 2 tot 4 weken. Graad 1 letsel wordt ook wel een verrekking genoemd.

Graad 2
Er is sprake van pijn en zwelling. Aanspanning van de spier is pijnlijk. Ook is er krachtsverlies en een bewegingsbeperking. De duur van het herstel is 4 tot 12 weken. Men noemt dit ook wel een gedeeltelijke spierscheur. 

Graad 3
Er is veel pijn, zwelling en blauwkleuring en het aanspannen van de spier is niet mogelijk. De duur van het herstel 3 tot 12 maanden. Vooral bij operatief herstel van de spier duurt het herstel langer We noemen dit een volledige scheur.

Ervaring
Mede door de ervaring van het begeleiden van professionele sportteams en de voornaamste doelgroep bij FysioVillage, sporters, is er veel ervaring met het herstel na spierletsel. Doordat we tijdens het herstel gebruik maken van de sportvelden kunnen we een naadloze overloop naar terugkeer in de sport zoals voetbal mogelijk maken.

 

Heeft u nog vragen of wilt een afspraak inplannen? Neem laagdrempelig en vrijblijvend contact op.

 

Hamstringletsel: graad 3

 

Samenvatting: laatste deel revalidatie hamstringletsel