Heupprothese

Soorten heupprotheses (THP)
De totale heupprothese is de meest succesvolle operatie die er is.
Er zijn twee veel gebruikte soorten heupprotheses: de posterolaterale benadering en de voorste benadering (ASI).

Posterolaterale benadering
Bij deze operatie wordt de incisie aan de buitenkant richting de achterzijde (bil) gemaakt. Hierdoor mag u de heup de eerste 6 weken tot 3 maanden niet verder dan 90° buigen. Ook moet u oppassen met het draaien van het been. Deze bewegingen geven meer druk op het gedeelte van het gewrichtskapsel wat zwakker is door de incisie en brengt daardoor luxatiegevaar (heup uit de kom) met zich mee.

Voorste benadering (THP ASI)
ASI staat voor anterior (voor) supine (rugligging) intermusculair (tussen de spieren). Bij deze operatietechniek worden geen spieren doorgesneden in vergelijking met de posterolaterale benadering. Door de plaats van de incisie aan de voorzijde mag u de heup de eerste 6 weken tot 3 maanden niet naar achter zwaaien, maar wel buigen dus makkelijker bukken. Ook moet u oppassen met het draaien van het been. Deze bewegingen geven meer druk op het gedeelte van het gewrichtskapsel wat zwakker is door de incisie en brengt daardoor luxatiegevaar (heup uit de kom) met zich mee.

Het totale herstel van het weefsel duur 300-500 dagen, zolang zult u niet onder behandeling zijn bij de fysiotherapeut. Voor meer specifieke leefregels na de operatie zoals gebruik van krukken, toegestane slaaphouding, wanneer u weer buiten mag fietsen en autorijden neem vrijblijvend contact op.

Behandeling
Na het opstellen van uw doel starten we de behandeling. De eerste behandeling vindt ongeveer 5 dagen na de operatie plaats. Gemiddeld duurt het behandeltraject 3 tot 6 maanden. De duur van de behandeling is afhankelijk van de status van de heup voor de operatie, de operatietechniek, complicaties tijdens of na de behandeling en uw doel. De voorste benadering heeft over het algemeen een korter herstel dan de posterolaterale benadering. De behandeling bestaat uit informatie voorziening, het mobiliseren van de heup en het herwinnen van het bewegingsgevoel, stabiliteit en kracht.

Ervaring
Er is bij FysioVillage veel ervaring (100+) met het herstel na deze heupoperaties. Er zijn meer dan 300 wondcontroles uitgevoerd bij heupprotheses.

 

Heeft u vragen of wilt een afspraak inplannen? Neem dan laagdrempelig en vrijblijvend contact op.