De Enkel

Anatomie van de enkel

Het enkelgewricht bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht. Aan het bovenste spronggewricht ontstaat vaker letsel dan aan het onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht, oftewel talocrurale gewricht, bestaat uit de enkelvork (scheenbeen en kuitbeen, oftewel tibia en fibula) en het sprongbeen (talus). Met dit gewricht kan je de voet naar je toe trekken (dorsaalflexie) en de voet van je af duwen (plantairflexie). Het onderste spronggewricht bestaat uit het sprongbeen (talus), hielbeen (calcaneus) en os naviculaire. Dit leidt tot de Latijnse naam, articlario talocalcaneonavicularis . Het kantelen van de enkel naar binnen en buiten, oftewel inversie en eversie, komt uit dit gewricht. De bewegingsuitslag hiervan is vele malen kleiner dan de bewegingsuitslagen van het bovenste spronggewricht. De gewrichtsvlakken van de enkel zijn voorzien van kraakbeen om het bewegen soepel te laten verlopen.

Aan de binnen- en buitenkant van de enkel zitten de enkelbanden, deze noemen we ligamenten. Het laterale gewrichtsbandcomplex, bestaande uit het anterior talofibulare ligament (ATFL), het calcaneofibulare ligament (CFL) en het posterior talofibulare ligament (PTFL). Het mediale deltoidligament aan de binnenkant van de enkel. De syndesmosis houdt het scheenbeen en kuitbeen bij elkaar.

Om de enkel actief te stabiliseren en te bewegen gebruiken we de spieren. Deze spieren zijn via een pees verbonden aan het bot. In de enkel zijn er verschillende pezen die zorgen voor beweging en stabiliteit, zoals de achillespees die de kuitspieren verbindt met het hielbeen, en de peroneuspezen aan de buitenkant van de enkel. De onderbeenspieren die invloed hebben op het functioneren van de enkel zijn de gastrocnemius, soleus, tibialis anterior en posterior, peroneus longus en brevis en, plantaris, extensor digitorum longus, extensor hullucis longus, flexor digitorum longus en flexor hallucis longus.


Ervaring met enkelklachten

Bij FysioVillage is er veel ervaring met de behandeling van enkelklachten. Het meest voorkomende is sportletsel. Maar ook bij niet-sporters is een goede enkelfunctie van belang, want met iedere stap die er wordt gezet gebruiken we dit gewricht. Naast acuut enkelletsel is er ook ervaring met enkeloperaties, complexe en chronische klachten aan de enkel.


Aandoeningen van het enkelgewricht

Achillespees tendinopathie
Achillespeesruptuur
Achillespeesverlenging
Anterieur enkel impingment
Binnenste enkelbandletsel
Buitenste enkelbandletsel
Corpus librum
Enkelartrose
Enkelfractuur
Enkelinstabiliteit
Haglundse exostose/syndroom van Haglund
Klapvoet
Kneuzing
Lymfoedeem
Osteochonditis dissecans
Posterieur enkel impingment
Sinus tarsi syndroom
Tarsaal tunnelsyndroom
Tarsale coalitie